Szkoła posiada oddziały integracyjne przeznaczone dla młodzieży z różnymi niepełnosprawnościami, której oprócz edukacji zapewnia wszechstronny rozwój i opiekę. Realizuje program nauczania szkoły ogólnodostępnej z dostosowaniem metod i form pracy do potrzeb edukacyjnych uczniów.
niepełnosprawność intelektualna w stopniu lekkim
niedosłuch
wady wymowy
Technikum Przemysłu Spożywczego Nr 22 im. św. Maksymiliana Marii Kolbe - na podbudowie szkoły podstawowej , kształcące w zawodach:
- Technik Technologii Żywności,
- Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych,
- Technik Usług Kelnerskich
o pięcioletnim okresie kształcenia;
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 23 im. św. Maksymiliana Marii Kolbe z oddziałami integracyjnymi- na podbudowie ośmioletniej szkoły podstawowej,
kształcąca w zawodach:
- cukiernik,
- piekarz,
- wędliniarz,
- kucharz,
- kelner,
- przetwórca ryb,
- pracownik pomocniczy obsługi hotelowej - przeznaczony dla uczniów z orzeczeniem o niepełnosprawności intelektualnej
o trzyletnim okresie kształcenia
VIII Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych im. św. Maksymiliana Marii Kolbe
o czteroletnim okresie kształcenia dla absolwentów po szkole podstawowej.
Branżowa Szkoła II stopnia Nr 8 - na podbudowie szkoły podstawowej, kształcąca w zawodach:
- technik technologii żywności,
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik usług kelnerskich
Szkoła posiada akredytację do przeprowadzania etapu praktycznego egzaminu zawodowego w zawodzie piekarz.
Szkoła posiada dobrze wyposażone pracownie:
- piekarsko - ciastkarską
- gastronomiczną
- kelnerską
- komputerową
- analizy żywności
oraz:
- skomputeryzowaną, multimedialną bibliotekę
- księgozbiór zgodny z potrzebami uczniów i nauczycieli, niezbędny do właściwej realizacji zadań dydaktyczno -wychowawczych
- odpowiednio wyposażoną salę gimnastyczną i siłownię.
Nasza szkoła szczególną opieką otacza uczniów potrzebujących pomocy i wsparcia pedagogicznego oraz psychologicznego. Bierzemy pod uwagę indywidualne potrzeby i możliwości uczniów, akceptujemy orzeczenia i opinie PPP, dostosowujemy w IPETach i AWOPFU metody i formy pracy z uczniem. Dla uczniów prowadzone są:
- warsztaty integracyjne dla klas pierwszych
- zajęcia dydaktyczno - wyrównawcze
- zajęcia socjoterapeutyczne
- zajęcia rewalidacyjne
- indywidualna terapia psychologiczna
- konsultacje dla rodziców
- poradnictwo.
Gabinet Profilaktyki Zdrowotnej i Pomocy Przedlekarskiej
- bicie rekordów (bałwan, Mikołaj, herby, tort z symbolem Unii Europejskiej)
- udział w licznych akcjach charytatywnych
- zdobywanie czołowych miejsc na konkursach cukierniczych, piekarskich i kucharskich np. w roku szkolnym 2017/2018 zdobycie przez nasze uczennice miejsca 4,7 i 12 w etapie centralnym XXIII Ogólnopolskiego Turnieju Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, miejsce 11 i nagroda specjalna w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz oraz 2 miejsce w etapie wojewódzkim Olimpiadzie Wiedzy o Żywności
Od lat współpracujemy z wieloma szkołami w Europie o podobnym profilu kształcenia, w ramach programów unijnych. Są to szkoły zawodowe:
Węgry
Magyar Maltai Szeretetszolgalat Karoly Robert Kozepiskola z Gyongyos
Czechy
Sredni odborne uciliste gastronomie z Pragi
Portugalia
Escola profissional do Fundao
Hiszpania
IES Vaguada de la Palma
oraz Francja i Włochy.
Tadeusz Zarawski
ul.Miechowity 6
31-157 Kraków
tel. 12 422 38 66
fax. 12 431 18 12
e-mail: sekretariat.szkoly@zsps.krakow.pl
autobusy nr: 125,128,129,152,159,182,184,429,452,482,501